miercuri, iunie 10, 2009

Despre Porumbei

Totul are un inceput si ce inceput e mai bun decat intoarcerea de oriunde.
Vin dintr-un semitur al tarii. Vin din Romania de dincolo de Brasov spre V-NV.
Pare un titlu de film dar de fapt e vorba despre o alta Romanie. NU e Romania de Dambovita, nu e Romania de Dunare, Prut si Siret. Acolo sunt ape mai limpezi, mai repezi. Chiar daca sunt in aceleasi granite, macar vizual locurile acelea sunt desprinse de inglodirea globalizarii hidoase. Doar un exemplu. Stiti ca siglaVodafone e scrisa cu litere rosii. In Sibiu pentru ca se respecta bunul simt si pentru ca magazinul era la parter de monument istoric, sigla era scrisa cu litere gri. Pentru ca acolo e mai importanta armonia si nu banii.
E uimitor pentru un vietuitor obisnuit cu cartiere, cocserie si cladiri claie peste gramada sa se trezesca in piete largi inconjurat de porumbei ce nu se feresc sa-ti treaca printre picioare. E uimitor pentru acelasi vietuitor de oras muncitoresc, obisnuit cu stilul rapace de ocupare a oricarui loc liber, oriunde, sa se regaseaca in preajma unor oameni relaxati, care inteleg ca timpul liber sa si-l dedice bucuriei lor si nu preocuparii de etalari banesti. E si mai uimitor sa intalnesti oameni care intrebati de o locatie sa-ti povesteasca si istoria si despre oamenii locului.
Copii alearga printre porumbei, un tanar picteaza grafitti in mijlocul pietii, unii danseaza free style iar altii au concurs de skateboard. Toate in acelasi loc, in acelasi timp si totul in armonie.
Langa acesti oameni incrancenarea dispare si fruntea nu mai are riduri. Si ei merg pe aceleasi sosele, si ei au aceiasi ministri dar tot ei stiu sa pastreze frumusetea fireasca si sa paseasca printre porumbei.
Nu porumbeii ne lipsesc noua aici si nici spray-urile de grafitti . Ne lipseste vointa de a ne smulge din suficienta noastra care ne spune ca daca acolo e mai bine e pentru ca au facut ei ceva necurat si ca aici oricum nu se poate. Acolo am inteles ca pentru a cobori porumbeii printre noi, trebuie sa nu mai avem ochelari de soare cand ploua iar pasul grabit nu trebuie sa loveasca daca se intampla cumva sa le stea in cale .
Acolo e Cealalta tara si nu se opreste in Poiana Brasov.
Florile sunt cumparate de la o batranica cuminte si simpla, care cu voce blanda mi-a spus sa le pun in apa sa nu moara. Ii era parca mila sa le lase pe mana de strain fara sa stie ca le va fi bine.
Acum priviti.

Cetatea de la Rasnov
Brasov
Brasov
Brasov
Brasov
Brasov
Brasov
Brasov
Brasov
Timisoara
Timisoara
Timisoara
Timisoara
Timisoara
Oradea
Oradea
Oradea
Oradea
Oradea

Sibiu
Sibiu
Sibiu
Brasov





Sibiu - Lautari francezi

Un comentariu:

  1. CINE ESTI TU , FLUTURE CU OCHELARI RATACIT PE SUB
    CUPOLELE BATRANELOR ORASE LINISTITE ?

    RăspundețiȘtergere