marți, septembrie 08, 2009

Avocatul Diavolului

Noapte ploioasa de septembrie. La ora unu, o ultima tigara in balcon si privirea pierduta in galben de felinar si perdea de ploaie. Linistea e intrerupta de pasi pe strada si muzica la telefonul mobil. O manea. Am urmarit cu interes proprietarul de manea ce facea slalom grabit printre balti, si am realizat ca era un pusti curatel, fara acea fata abrutizata specifica. Si atunci m-am intrebat: de ce?
De ce manele si nu altceva? Ma detasez de aversiune si incerc sa raspund. Poate pentru ca nu stie engleza. Poate ca de cand s-a nascut, in casa a ascultat manele. Poate chiar ii plac. Poate asculta si Michael Jackson dar mai aproape de intelesul lui e mesajul direct si in romaneste. Pana la urma ce muzica romaneasca mai avem in acest moment? Un pic de rock si acela cam indigest si fara o certa valoare. Un pic de folk, mai mult best off-uri decat albume noi. Dar sa fim seriosi. Folk nu se asculta, nu numai de catre manelisti. Putini mai sunt cei cu stare de spirit pentru folk. Apoi muzica dance. Care prin mesaj e exact manea numai ca pe alte ritmuri. Si gata. "Muzica usoara" nu mai exista. Nu ne mai putem baza pe Angela Similea iar Paula Selling face duet cu Florin Salam.
Si pana la urma 80% la suta din manele au mesaj de dragoste, simplist si pueril, dar de dragoste. Restul sunt cu bautura, tovarasi si femei. Sunt oameni care nu ar intelege o altfel de muzica. E in romana, mesajul e simplu si nu te da la o parte prin subtilitati neintelese. E muzica pentru nivelul lor. O pot intelege si digera. La fel sunt oameni care nu au trecut la citit de nivelul Sven Hassel sau Paulo Coelho.
Ca stilul acesta e preponderent si printre bivolii cu ceafa groasa asta e altceva. Dar cred, ca sunt si cei care nu ar putea asimila o altfel de muzica, unii as putea spune ca sunt condamnati sa asculte manele, niste victime ale mediului si necunoasterii limbilor straine.
Sa fiu bine inteles, nu incurajez acest stil, spun doar ca nu e cu mult mai rau decat altele, decat prin oamenii care il asculta.
Care e diferenta de mesaj dintre o melodie a lui Romeo Fanstatic si 50 cent cu Lollipop? Raspundeti sincer.


Acelasi mesaj ca intr-o melodie dance, usoara sau rock. Pana la urma ne deranjeaza muzica sau oamenii care o asculta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu